Baclava

joi, 9 iunie 2016

    Pentru realizarea acestui desert se pot folosi foile fine de placintă care se gasesc in comerț .
     Sau cu puțină răbdare se pot face in casa,atunci satisfacția este și mai mare . 


          Aluat pentru foaie subțire (românească)-sursă Carte de bucate autor Didi Balmez, Editura Tehnică 1978

     făina 500gr
     apă calduță 125ml
     ulei 20ml
     sare 10gr


          Mod de preparare :

     Făina nu trebuie să fie rece de la cămară ci ținută in bucatărie o zi .
     Se pune făina intr-un castron,se amesteca bine cu apă călduța in care s-a dizolvat sarea și s-a adaugat uleiul .Se frământă apoi se trece pe planșetă,se continua frământatul și se lovește aluatul de planșetă de cateva ori ;se frământă din nou și iar se lovește de planșetă continuand așa de 7,8 ori până aluatul devine elastic și moale .
     Pe o masă mare se așterne o fată de masă curată,peste care se presară făină .Se așază aluatul pe mijlocul mesei și se acoperă cu o cratiță fierbinte,incalzită in cuptor .Se lasă așa un sfert de oră .
     Se indepărtează apoi cratița si aluatul se intinde cu sucitorul .După aceea se introduc mâinele sub foaie cu dosul palmelor in sus,și se întinde ușor foaia trăgând  spre marginea mesei de jurîmprejur ,până se ajunge sub marginea mesei .     Întinsul foii se face ușor să nu se rupă .Marginile foii rămân de obicei mai groase și ele se rup incet și se îndepărtează .Nu se aruncă ci se pot umple cu diverse preparate ,și se coc la cuptor după ce au fost unse cu unt topit sau ulei .
     Foaia trebuie să fie atât de subțire încât să se vadă fața de masă .Nu trebuie să rămână în ea porțiuni mai groase ci să fie uniform de subțire . Se lasă să se usuce .Pe măsura ce se usucă, se unge cu ajutorul unei pensule cu unt topit si călduț că să nu se rupă cănd se va rula .
     Pentru reteta de baclava fiecare se orientează la mărimea tăvii in care se pregătește și întinde foi mari cât tava,de obicei se folosesc 12 foi dar asta este la aprecierea fiecăruia .

          Pentru umplutură :
   
     nuci  prăjite măcinate 500gr -se pot folosi dupa gust fistic,migdale,scorțișoară măcinată
     unt aproximativ 500gr

          Pentru sirop :

     zahăr 750gr
     apă 750ml
     zeama de la o lămâie mare
     vanilie
     apă de trandafir facultativ


          Modul de preparare :

     Se unge tava cu unt,se pune o foaie,se stropește cu unt topit,se așează un strat de nuci ,se pune o foaie deasupra și se stropește cu unt, se presară cu nuci și se continuă tot așa până se termină și foile și nucile .Deasupra se pune o foaie fără nuci .Ultima foaie se unge bine cu unt fierbinte și apoi cu un cuțit se taie in romburi ,având grijă să se ajunga cu cuțitul până la ultima foaie .
     Se dă la cuptorul preîncalzit la foc mare 190,200 grade pentru 45,50 de minute .După primele 10 minute se scoate din cuptor și se toarnă siropul deasupra .
     Siropul se pregătește înainte punând toate ingredientele la fiert într-o oală până când se topește bine zahărul si capăta o anumită consistență ;se lipesc degetele de lingura cu care se amestecă .
     Se controlează dacă siropul a fost absorbit de foi,în caz contrar se continuă coacerea .

          Poftă bună !
    

Reţete uşoare Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino